מידות 10 - סיכום - ב
- beliba choma
- 2 ביולי
- זמן קריאה 2 דקות
תשפ"ה, סמסטר ב'.
בליבה חומה, עמותת ציוני דרך.
תוכנית לימוד בחברותא.
סטודנטים יקרים שלום רב.
בדף זה גם נעסוק בסיכום הנושא של מידות טובות. והפעם נפנה מן המקורות אלינו פנימה, ונשאל את עצמנו מהן מידות טובות בשבילנו ואיך הן באות לידי ביטוי בחיינו.
"במהלך הדורות נשאלו שוב ושוב השאלות הבאות: מהי מידה טובה? מה המקור של מידות טובות? האם מידות טובות מהותיות לאדם או שמא הן תולדות של תרבותו? היש זיקה בין מידה טובה ודת אם לאו? האם המידות הטובות טבעיות ואי-אפשר ללמדן, או שהן מבוססות על נטייה טבעית ודורשות השתלמות על ידי לימוד ותרגול, או שנדרש ללומדן משום שהן הפוכות לטבע האדם? האם העיקר במידה טובה המעשה או הלימוד? האם מידות טובות תכליתן תיקון ה"אני" או ביטול ה"אני", יסודן באלטרואיזם או באגואיזם או במיצוע ביניהם, כלולות במידת החסד או במידת הצדק? האם מידות טובות כלליות לכל אדם, או שישנם הבדלים בין מידות טובות גבריות למידות טובות נשיות, או שלכל פרט מידתו הטובה שלו? מדוע על האדם לתקן את מידותיו? איך לתקן מידות? השאלות האלו, ושאלות אחרות, העסיקו הרבה חכמים, והתשובות מהוות נדבך מכל חכמת מידות."
[מתוך ויקיפדיה, ערך מידות טובות].
בחלק מהשאלות נגענו במקצת בדפים הקודמים, ובחלק לא הספקנו לגעת. אך ברגעי סיכום אלה עצם העלאת השאלות מבורכת וטומנת בחובה הזמנה להמשך דיון פורה.
על שאלות אלה ניתן כמובן להוסיף ולשאול רבות, כמו:
- אלו מידות טובות קשורות ליחסים בין אדם לבוראו ואלה מהן קשורות בין אדם לחברו? או בין אדם לעצמו?
- האם לדעתך החברה שלנו שמה דגש נכון על מידות טובות?
- האם בחיי היומיום שלנו אנו עסוקים בשאלות אלה?
ולסיום -
- האם הלימוד השנה בדפי המקורות גרם אצלך לתובנות, שינוי, הסכמה, התנגדות?
אם כן, ניתן להפנות אותן - ואת המחמאות כמובן :) - למשה ליפשיץ, moshlif1@gmail.com
Comments