top of page
תמונת הסופר/תbeliba choma

מידות - 05א - סבלנות בעידן הדיגיטלי

תשפ"ה, סמסטר א'.

בליבה חומה, עמותת ציוני דרך.

תוכנית לימוד בחברותא, שלב א'; מידות טובות

 

סטודנטים יקרים שלום רב.

דף זה ימשיך לעסוק במידת הסבלנות. והפעם בהקשר אקטואלי ועכשווי, סבלנות בעידן הדיגיטלי. בדורשבו פוסט מעל 200 מילה נחשב לארוך, ושסרטוני רילס של עשרות שניות בודדות הופכים לדרך צרית המידע, דומה שיש להקדיש מחשבה עד כמה אנו מצליחים לשמר את הסבלנות שלנו. הבה נראה אם נצליח להיות סבלניים לדף זה.


-        האם יש לך כיום פחות סבלנות מאשר בעבר?

-        אילו דברים מאתגרים את הסבלנות שלך, ואלו מחזקים או מאפשרים אותה?

-        עד כמה האמצעים הדיגיטליים, הסמרטפון, המחשב וכדו', משפיעים על הסבלנות שלך?

1.    בעולם האישי

"פיזור דעת, טירוף פנימי וחוסר סבלנות משווע - אלה הם ביטוייה של הפרעה נוירולוגית מסוג חדש, המתפשטת כמגיפה בעולם העבודה ומקשה על תפקוד במשימות מקצועיות, ונובעת משימוש יתר בטלפונים חכמים. כך עולה ממאמר המתפרסם בכתב העת הארוורד ביזנס ריוויו.מחבר המאמר, הפסיכיאטר אדוארד האלוול, טוען כי המתמכרים לשימוש באייפון, בלקברי וסמארטפונים אחרים, מפתחים תופעה נוירולוגית מסוג ADT - Attention Deficit Trait, הדומה להפרעת קשב מסוג ADHD, אם כי ההבדל בין השתיים הוא ש-ADT הינה הפרעה הקשורה לסביבה בלבד".  [דה מרקר, 6.3.2013].

-        האם הינך מזדהה עם תוצאות מחקר זה, או שיש כאן הגזמה פרועה?

"את קריאת "מהפכת הקשב" התחלתי בשבת. מאחר שמדובר בספר עיון קצר למדי והוא מנוסח בצורה קלילה, הגעתי למוצאי שבת כשנשארו לי בערך חמישים עמודים. למרות זאת, את קריאת הספר השלמתי רק ביום רביעי בשבוע לאחר מכן. לא כי היו לי עניינים דחופים מאוד שלא אפשרו את השלמת הקריאה, אלא כי בכל פעם סבלתי מהסחת דעת אחרת. פעם היה זה הסמארטפון, בפעם אחרת נזכרתי במשימה כלשהי שקשורה בעבודה ושקעתי במחשב… הסיפור הקטן והבנאלי למדי הזה מתאר את לב הבעיה שהספר דן בה. גודמן – גאון ביכולת לפשט עניינים מורכבים – מראה איך ההתמכרות לסמארטפון הורסת לכולנו את הקשב….למרות הברכה שהטכנולוגיה מביאה איתה, גודמן סבור, די בצדק, שהשימוש בסמארטפון עלול להיות הרסני. פורנוגרפיה, אלימות ושיימינג אינן הבעיות המרכזיות של הסמארטפון לדעת גודמן, אלא אובדן הקשב… חלוקת קשב אינה באמת אפשרית ואין לנו יכולת להיות עסוקים בכמה עניינים במקביל" [איתמר מרילוס, טור תגובה על ספרו של מיכה גודמן 'מהפכת הקשב', מקור ראשון 10.10.21].

-        האם יש קשר לדעתך בין חלוקת הקשב לסבלנות?

-        האם הינך מזדהה עם התיאור של מרילוס?

2.    בעולם החינוך והעבודה

"חוסר-הסבלנות הילדותי הזה – הדחף לענות על שאלה לפני שחשבנו עליה כמו שצריך – קיים גם אצלנו, בעולם המבוגרים: אצל טוקבקיסטים שמגיבים בלי לקרוא את כל הכתבה, אצל מומחים שמדברים בכותרות -  בכל מקום. אולם למרבה המזל, יש לכך פיתרון, והמורים יכולים להיות אלה שיעזרו ליישם אותו. התשובה היא לימוד שיטות ששמות דגש על סבלנות, חשיבה ביקורתית ותשובה שניתנת רק  לאחר חשיבה מעמיקה….

כשאני נותנת לתלמידים שלי רומנים ופרויקטים אחרים …אני מבקשת מהם לחכות. להמשיך לקרוא, להמשיך להקשיב. להיות סבלניים …להשקיע את הזמן הדרוש ואת הסבלנות הדרושה כדי לא רק להסתכל על העולם, אלא גם לראות אותו (ג'סיקה לאני, בכתב העת הדיגיטלי "אלכסון", 20.11.2013).


"עובדים מדור ה-Z, המורגלים בגישה מיידית למידע ותקשורת, עלולים להיות חסרי סבלנות בביצוע משימות או תהליכים הדורשים מסגרת זמן ממושכת יותר. כלומר אורך נשימה. חוסר סבלנות זה, והיעדר אורך נשימה לפרויקטים ארוכי טווח, עלולים לפעמים להוביל לקשיים בביצוע תפקידים הדורשים גישה ארוכת טווח" [אתר HRUS -אנשים זה הכל].

-        איך ניתן לשמר סבלנות וקשב בחברה דיגיטלית?

-        ומהי לדעתך הדרך לסבלנות ואיזון בחיים האישיים?



פוסטים קשורים

コメント


bottom of page