תשפ"ה, סמסטר ב'.
בליבה חומה, עמותת ציוני דרך.
סטודנטים יקרים שלום רב.
פורים הממשמש ובא מביא איתו מנהג מפתיע, מצחיק ואולי גם מפחיד; מנהג חבישת מסיכה. לא נדון היום במקורו של מנהג זה אלא בהשלכות המהותיות של עטיית מסכה ביום יום המסתירה את זהותנו האמיתית.
- האם יש פער בין החזות החיצונית שלך לאישיות הפנימית?
- ממה נוצר פער זה? ומה הוא משרת?
- האם היית רוצה "להוריד את המסכה" ולהתנהג יותר באותנטיות?
1. העמדת פנים בשעת הצורך
"שאלו תלמידיו של ר' שמעון בר יוחאי: מפני מה נתחייבו שונאיהן של ישראל (בלשון נקיה, כלומר: ישראל) שבאותו הדור כליה עד שנגזרה עליהם גזירה זו? אמר להם… מפני שהשתחוו לצלם שעשה נבוכדנצר אמרו לו: אם כן, שעבדו עבודה זרה וכי משוא פנים יש בדבר? שבכל זאת בסופו של דבר נעשה להם נס וניצלו? אמר להם: הם לא עשו עבודה זרה אלא לפנים (למראית העין) עשו כדבר המלך והשתחוו - אף הקדוש ברוך הוא לא עשה עמהן אלא לפנים, שהרי לא היה זה אלא איום בלבד ובסופו של דבר בטלה הגזירה. והיינו דכתיב [וזהו שנאמר]: "כי לא ענה מלבו" (איכה ג, לג) אלא למראית העין"
(מגילה יב א עם ביאור שטיינזלץ).
- באילו סיטואציות אנחנו צריכים להעמיד פנים? ואיך ההרגשה שלך עם הצורך הזה?
2. "תוכו כברו"
"תנא [שנינו] כי באותו היום שהעבירו את רבן גמליאל מנשיאותו והעמידו במקומו את ר' אלעזר בן עזריה נעשה גם שינוי יסודי בגישה הכוללת של בית המדרש, שכן סלקוהו לשומר הפתח ונתנה להם רשות לתלמידים להכנס. שבמקום גישתו של רבן גמליאל שיש לברור היטב את התלמידים נקטו בשיטה שכל הרוצה ללמוד יש לתת לו הזדמנות. שכן היה רבן גמליאל מכריז ואומר: כל תלמיד שאין תוכו כברו, (כלומר שאין תוכו-פנימיותו, כברו-חיצוניותו, כלומר יש פער בין הצגתו העצמית לאמת הפנימית) לא יכנס לבית המדרש. ומסופר כי אותו היום נוספו כמה ספסלי [ספסלים] לבית המדרש מהתרבות התלמידים. בין ארבע מאות לשבע מאות ספסלים!"
(ברכות כח א, מבוסס על ביאור שטיינזלץ).
- בויכוח בין הנשיאים עם איזה צד הינך מזדהה? האם עדיף להרבות בתלמידים או שנעדיף לצמצם כמות ולשמור על התנאי האיכותי של 'תוכו כברו'?
3. אותנטיות בעידן הפילטרים
"מחקרים מראים כי צעירים, ובמיוחד צעירות המעבירות מספר שעות ביום אל מול פלטפורמות אלו, חוות ירידה בדימוי הגוף. אפליקציית אינסטגרם, המבוססת על תמונות וסרטונים מציגה תמונות רבות אשר עוברות תהליך של עריכה ושימוש בפילטרים. כתוצאה מכך, מופנם אידאל יופי בלתי מציאותי, המשאיר את המשתמשות והמשתמשים בחוויית חוסר שביעות רצון מהמראה שלהם. בני ובנות נוער נוטים שלא להבחין בין תמונות שעברו מניפולציה באמצעות פילטרים ואפקטים של עריכה לבין כאלו שלא, מה שמעיד על כך כי הם תופסים תמונות בלתי מציאותיות כמייצגות מציאות אמיתית".
("שימוש באינסטגרם וטיקטוק – כיצד הוא משפיע על ילדים ובני נוער?" אתר בטיפולנט 14.5.23).
"במציאות שבה החיים שלנו משתקפים יותר ויותר ברשתות החברתיות, האותנטיות הופכת לאתגר של ממש. נדמה כי לכל אחד מאיתנו יש גישה לחיים של אחרים בלחיצת כפתור, מה שמוביל להשוואות בלתי נמנעות. התמונות המושלמות, הפוסטים הערוכים והסטוריז מלאי החוויות יוצרים עולם מקביל שבו נדמה כי הכל ורוד ומוצלח…איך אפשר להישאר נאמנים לעצמנו ולא ליפול למלכודת של דימוי עצמי מזויף?" ("דימוי עצמי בעולם הדיגיטלי: איך לשמור על אותנטיות ברשתות החברתיות?" אתר yoka 3.9.24).
- איך לדעתך ניתן לשמור על אותנטיות בעידן הדיגיטלי המוחצן?
פורים שמח
Comments