תשפ"ה, סמסטר א
בליבה חומה, עמותת ציוני דרך.
תוכנית לימוד בחברותא, שלב א'; מידות טובות
סטודנטים יקרים שלום רב
בדף הזה נעסוק במידת האמת, עליה נאמר 'חותמו של הקב"ה אמת'. דומה שאין חולק על חשיבותה של האמת וכיעוקה של השקר,אך מהי אותה אמת? והאם היא אובייקטיבית או סובייקטיבית?
- מה היחס שלנו לדעה שונה? האם זה שקר?
- האם הכלת דעה שונה משלי אומרת שדעתי פחות נחרצת?
אמת מוחלטת
“כל אחד והאמת שלו" - המשפט הזה שגור בפי רבים ומספק מעין שלווה פנימית שאנחנו בסדר בכל דרך ואמונה שבה נלך. אלא שהוא מאוד בעייתי. אמת הרי יש רק אחת, לכן נכון יותר לומר שכל אחד והרצונות שלו, והצרכים שלו, כל אחד ומה שהוא רוצה.
… הטענה "כל אחד והאמת שלו" …מדובר בשקר גדול, מכיוון שאמת ישנה רק אחת.
(הרב אייל אונגר ערוץ 2000, 18.11.24)
"תחושת המחוייבות של האדם לערכיו הדתיים עלולה להחלש אם הוא לא בונה לעצמו וודאות מוחלטת לגבי הצדק והנכונות של תפיסת עולמו. בנוסף מתערערת היכולת לשפוט את הנוהגים אחרת ממנו ולומר על דברים אחרים שהם פסולים או נכונים, בכך נחלשת החברה כולה, שלא יכולה להעמיד סולם ערכים ברור ויציב ועלולה להגיע לרפיון מוסרי וערכי." (הרב יאיר שטראוס, אתר כיפה 4.12.14)
- האם לדעתך אכן האמת אחת היא?
- האם צודקת הטענה שרלטביזם ( = תפיסה הגורסת כי לנקודת מבט אין תוקף או אמת מוחלטת, אלא ערך יחסי בלבד הנקבע על-פי הבדלים בתפיסה ובשיקול דעת. ויקיפדיה) פוגע בנאמנות דתית?
- אם יש רק אמת אחת איך אני יכול להכיל דעה שונה?
אמת חלקית
אגדה הודית עתיקה: שישה אנשים עוורים יצאו לטייל. בדרך הם פגשו איש רוכב על פיל. האנשים שמעו סיפורים על פילים, אבל אף פעם לא התקרבו אליהם, הם ביקשו מהרוכב לגעת בחיה הענקית. העיוורים התקרבו לפיל ונגעו בו שוב ושוב כדי לדעת איך פיל נראה.
כשחזרו הביתה הם סיפרו לאנשי הכפר על החוויות שלהם. האיש הראשון, שנגע בבטן הפיל, אמר: "הפיל גדול ועבה כמו קיר!". שטויות - אמר האיש השני, שנגע בשיניים של הפיל; “הפיל קצר, עגול וחד, הפיל הוא כמו חרב!". האיש השלישי, שנגע באוזן של הפיל, לא הסכים לדבריהם ואמר: “הפיל לא דומה לקיר או לחרב. הוא דומה לעלה ענק שזז כשנוגעים בו." “לא נכון" - צעק הרביעי, שנגע בחדק של הפיל. “ אני יכול לומר לכם מהי הצורה של הפיל. הפיל דומה לנחש ענק!" החמישי כעס ולא הסכים. הוא נגע באחת מרגלי הפיל ואמר: “הפיל עגול ועבה כמו עץ". העיוור השישי, שרכב על גבו של הפיל, קרא בקול: “ אתם לא מתארים את הפיל נכון. אני אומר לכם שהפיל הוא כמו הר ענק שזז מצד לצד!". עד היום העיוורים ממשיכים להתווכח. (מתוך, בשביל העברית).
משל זה מבטא את התפיסה שאכן ישנה אמת אובייקטיבית אחת אלא שכל אחד מאיתנו רואה רק חלק ממנה.
- האם גישה כזו שוללת מאיתנו את היכולת לגבש דעה מוצקת?
ריבוי אמיתות
"שלש שנים נחלקו בית שמאי ובית הלל הללו אומרים הלכה כמותנו והללו אומרים הלכה כמותנו. יצאה בת קול ואמרה: אלו ואלו דברי אלוקים חיים." (עירובין יג;)
"היאך אפשר שיהו אלו ואלו דברי אלוקים חיים וזה אוסר וזה מתיר? כשעלה משה למרום לקבל התורה הראו לו על כל דבר ודבר מ"ט פנים לאסור ומ"ט פנים להיתר ושאל להקב"ה על זה ואמר שיהא מסור לחכמי ישראל שבכל דור ודור ויהיה הכרעה כמותם." (הריטב"א)
"והמקובלים כתבו טעם לדבר, לפי שכל הנשמות היו בהר סיני וקבלו דרך מ"ט צנורות ... כל אחד ראה דרך צינור שלו לפי השגתו, וקבל כפי כח נשמתו העליונה לפי עילוייה או פחיתותה, זה רחוק מזה, עד שאחד יגיע לטהור והשני יגיע לקצה האחרון וטמא והשלישי לאמצעי רחוק מן הקצוות, והכל אמת, והבן." (מהרש"ל, ים של שלמה, בהקדמה)
- האם ריבוי אמיתות ייתכן?
- אם הכל סובייקטיבי ("כפי כח נשמתו") האם זה אומר שהאמת גמישה?
Commentaires