top of page
71550393_1653918074742239_2727020498830491648_o.jpg
תנאי התוכנית

•  התכנית כוללת עבודה פיזית מרובת שעות.

•  התכנית מיועדת לסטודנטים ולצעירים המעוניינים לעבוד בעבודה חקלאית בחודשי הקיץ.

•  המשתתפים בתכנית מתחייבים להיות זמינים לעבודה במשך כל תקופת הקטיף. תקופת העבודה משתנה בין הקבוצות השונות -

שלושה תאריכים שונים:

קטיף מנגו - 15.7-20.8

תפוחים, תמרים ובתי אריזה - 23.8-9.10

תפוחים נוספים - 11.10-30.11

 

•  במסגרת התכנית יתקיימו פעילויות העשרה שונות, פעמיים בשבוע, אשר יכללו הרצאות, סיורים, דיונים ופעילות גיבוש.

•  מגורים יסופקו על ידי תכנית ״קטיף ישראלי״ או על ידי החקלאי אצלו תעבוד הקבוצה ויהיו בתנאים נאותים. התשלום עבור המגורים איננו מכוסה על-ידי תכנית "קטיף ישראלי" ואינו כלול בדמי ההשתתפות בתכנית ומסובסד לרוב באופן חלקי ע"י החקלאי.

•  הקבלה לתכנית מותנית בהגשת טופס הרשמה מקוון וריאיון אישי.

•  הבטחת מקום בתכנית תלויה בתשלום דמי השתתפות. דמי ההשתתפות הם מה שמאפשר לנו, צוות התכנית להפעיל את התכנית על היבטיה השונים הכוללים בין היתר את ההכנה של התכנית מבעוד מועד - גיוס חקלאים רלוונטים, הכנות לוגיסטיות (מגורים, אוכל, עבודה וכו'), סינון ומיון המשתתפים, מלגה והכשרה של רכזי הקבוצות, תפעול שוטף של התכנית בזמן תקופת הקטיף ועוד.

•  המשתתפים בתכנית יועסקו בצורה ישירה ע"י החקלאי. במסגרת התכנית כל משתתף יזכה לשכר אשר יסוכם מראש ולתנאים סוציאליים מלאים ממעסיקו – החקלאי -  לכל הפחות בהתאם להוראות החוק.

•  בנוסף למשכורת מהחקלאי, משתתפים שיסיימו את עונת העבודה יהיו זכאים למענק התמדה חד פעמי בסך 1,000 ₪.

 • אחד מתנאי הסף בתכנית הוא עבודה חרוצה, רצינית ואיכותית. תקופת הקיץ, היא התקופה בה החקלאי קוצר את הפירות של עבודה של שנה שלמה, ולכן היא קריטית לחקלאים שלנו. תכנית ״קטיף ישראלי״ לאורך שנים מיקמה עצמה כמקום בו אנשים ונשים באים לעבוד קשה וטוב, מתוך הבנה שכיף לעבוד טוב וקשה, כך החקלאי יוצא נשכר וכמובן גם אנחנו. גם נפשית וגם כלכלית!

מה זאת אומרת שכר לפי הספק?
מה גובה עלויות המחיה?
מה גובה עלויות המחיה?
תמונה מטל 2.jpg
למי התוכנית מיועדת?

לכל צעיר וצעירה מגיל 20 עד 35. בעבר התכנית הייתה מיועדת לסטודנטים בלבד, ובשנים האחרונות פתחנו שערנו בפני כל האוכלוסייה הצעירה - סטודנטים, לפני הלימודים, לאחר הלימודים ולצעירים שכלל לא לומדים.

האם התוכנית נחשבת לעבודה מועדפת?

״קטיף ישראלי״ היא לא תכנית לעבודה מועדפת כמו שאר תכניות לעבודה מועדפות הפעילות כיום. אך העבודה ב״קטיף ישראלי״ בהחלט נחשבת לצבירת שעות בעבודה המועדפת.

האם ניתן להגיע רק לחלק מן התקופה?

לא. החקלאים צריכים אותנו לאורך כל תקופת הקטיף הקריטית בשבילם כאמור. בנוסף, בהתאמה לעונת הקטיף, אנחנו בונים קבוצה שתרוץ לאורך כל התקופה יחדיו. וזה חשוב כי חיי הקבוצה יוצרים הווי וגיבוש מיוחדים, אשר יוצרים קרקע פורייה לחוויה חברתית עמוקה וחד פעמית. בהזדמנות זו נגלה לכם שאתם הולכים להכיר חברי וחברות אמת שלא פוגשים כל יום, מניסיון.

האם העבודה החקלאית מתאימה לכל אחד ואחת?

כן ולא. העבודה בקטיף עשויה להתאים לגברים ונשים כאחד, אין צורך ברקע או בניסיון בחקלאות, כמו שגם אין צורך להתחיל להתאמן במכון כושר. מצד שני, יש צורך בכוח רצון לקחת חלק בעבודה סיזיפית על בסיס יומיומי עם נכונות להתמיד בה. יש לקחת בחשבון שהימים הראשונים הם תמיד יותר קשים, אך ייתכן שלחלקנו הם ימשיכו להיות קשים גם בהמשך. העבודה בקטיף היא עבודה פיזית, מונוטונית, תחת השמש הקופחת, בה אתם עומדים למצוא את עצמכם מטפסים על סולמות על מנת להגיע אל צמרות העצים ולסחוב סלים גדושי פרי בעלי משקל רב. גם העבודה בבית האריזה איננה עבודה קלה, וכוללת סחיבה של משאות כבדים ושעות ממושכות של עמידה על הרגליים.

מה גובה השכר?

ישנם הבדלים בגובה השכר בין הקבוצות השונות, בהתאם לחוזה ההעסקה מול החקלאים בישובים השונים. בכל מקרה,  כמובן שהשכר לא ירד משכר המינימום. בחלק מהקבוצות עובדים לפי הספקים - כלומר שהרווח תלוי באיכות העבודה, ומרוויחים לפי כמות הפרי הנקטף. השיטה הזאת מאפשרת למי שבא לעבוד קשה להרוויח שכר יפה, כשבכל מקרה כמובן שהשכר היומי לא ירד משכר המינימום. פרטי השכר המלאים (יחד עם כל הפרטים הטכניים) יימסרו לנרשמים על ידי רכזי הקבוצות. בנוסף לשכר שמקבלים עבור העבודה, כל משתתף שיסיים את מלוא תקופת העבודה ויגיע לסך ימי עבודה ומיכלים - יקבל מענק התמדה חד פעמי נוסף.

האם התכנית משתלמת כלכלית?

העקרון שעליו מושתתת התוכנית היא win-win : לחבר בין הצורך הדחוף של חקלאים בתקופת הקיץ לבין הצורך והאפשרות של סטודנטים וצעירים לחסוך בחופשת הקיץ. לכן אנחנו עושים את מירב המאמצים למקסם את העקרון הזה - בשבילכם ובשביל החקלאים. ככלל התכנית משתלמת כלכלית כאמור לשני הצדדים, ויותר מכך, ככל שהיא תשתלם יותר לאחד הצדדים כך תשתלם לצד השני, כך שיוצא שכולנו באותו צד! למשל - אם מישהי קוטפת כמות מיכלי פרי גדולה, היא מגדילה את שכרה משמעותית בבונוסים, והחקלאי יוצא נשכר בכך שקטפו לו כמות פרי מרבית. ובמילים פשוטות, ככל שנעבוד טוב יותר כך העבודה תהיה משתלמת כלכלית יותר ולא רק משתלמת כלכלית יותר, לעבוד טוב זה חלק משמעותי מהכיף והחוויה המיוחדת של התכנית.

מה זאת אומרת שכר לפי הספק?

כאמור, בחלק מהקבוצות בצפון השכר על העבודה נקבע לפי כמות הפרי הנקטף. לדוגמה - כל עובד מחויב לקטוף שני מיכלי תפוח ביום, ובעבורם יקבל את השכר היומי (מינימום), ובעבור כל מיכל נוסף או חלק ממנו, יקבל שכר בונוס נוסף שמעבר לשכר היומי הקבוע. שיטת העבודה הזאת מייצרת אפשרות להרוויח שכר יומי יפה, אבל גם מייצרת קושי ומצב שבו מי שלא מגיע למכסה היומית למעשה פוגע ברווח של החקלאי.

זה המקום להדגיש שהחקלאים מחכים כל השנה לעונת הקטיף, ופרנסתם השנתית תלויה בחודשי עבודה אלו ובמידת הרצינות והאחריות של כל קוטף - אנא קחו גורם זה בחשבון.

מה גובה עלויות המחיה?

לצד השכר והמענק התמדה ישנן גם עלויות מחייה אשר משתנות מקבוצה לקבוצה, הכוללות את המזון - ישנן קבוצות שחלק מהארוחות אוכלות על בסיס חדר האוכל הקיבוצי וישנן קבוצות שיצטרכו לדאוג לקניית האוכל ולבישולו במשותף.

ואת הלינה במקום - העלות מגורים נעה בין ללא עלות כלל ולבין 550 ₪ לחודש.

דמי ההשתתפות בתכנית אינם מכסים עלויות אלו.

אנחנו ממליצים גם לנצל את ההזדמנות ולסבלט את הדירה, בכדי ליצור חיסכון נוסף.

מה הם תנאי המגורים?

שוב, גם כאן התנאים משתנים בין ישוב לישוב, אך כדאי לקחת בחשבון שבכל הקבוצות מדובר במגורים במסגרת קבוצתית, בהם הלינה על פי רוב בחדרים משותפים (עם הפרדה בין מגורי בנים למגורי בנות), מקלחות משותפות וארוחות משותפות. המגורים בכל הקבוצות מספקים רמת קיום נאותה, ואם להיות יותר קונקרטיים: לא תישנו תחת כיפת השמים, במבנים מתפוררים או עבשים או בצפיפות גבוהה.

גם העלות של המגורים משתנה מקבוצה לקבוצה, בהתאם לאיכות המגורים - כמובן שקרוואן עם שירותים משותפים לא עולה כמו חדר בדירה של ממש.

כיצד נראית שגרת יום?

קמים מוקדם עם שחר (סביבות 5 לפנות בוקר) ומתחילים יום עבודה בקטיף. בצפון תהיה בעיקר עבודת קטיף של תפוחים ונשירים, ושל מנגו, ואילו העבודה בערבה תתמקד בגדיד ומיון תמרים. סיום יום העבודה משתנה מאוד בין קבוצה לקבוצה. לקוטפים בערבה מצפות 10 שעות עבודה ביום ויותר (שעות נוספות = עוד כסף!), לקוטפים בצפון מצפות 6-8 שעות עבודה ביום ממוצע. ארוחת הצהריים מתקיימת במהלך יום העבודה או מיד לאחריו – תלוי בקבוצה.

לאחר סיום יום העבודה מגיעות להן מספר שעות מנוחה אותן ניתן לנצל לסתלבט עם איזה ספר טוב, קפיצה למעיין הקרוב או לבריכה הקיבוצית, או נמנום קל (אתם תהיו עייפים). בשעות הערב – לפני או אחרי ארוחת הערב – תתקיים פעילות קבוצתית כלשהי הקשורה לתכני התכנית.

מתי יוצאים הביתה?

בגדול – מתי שרוצים, אבל לא ממש תרצו לצאת. התכנית היא תכנית אינטנסיבית והעבודה בה מתקיימת שישה ימים בשבוע (יום שישי הוא יום עבודה מקוצר). חובה להגיע לעבודה בימי ראשון ובימי שישי. ככלל, כדאי לתכנן את זמנכם מראש: את המבחנים כדאי לסיים במועד א', את העבודות כדאי להגיש בזמן, את הגיחה הקצרה לחו"ל להספיק לפני. גם את ראיון העבודה החשוב. כמובן שתהיה התחשבות ביציאות חריגות לאירועים משפחתיים, עניינים אישיים וכו' אבל אנחנו מבקשים מכם להתארגן מראש ולצמצם באירועים - החקלאים בונים עלינו ככוח עבודה זמין, וכל זוג ידיים הוא משמעותי בקטיף. אם ידועים לכם "תאריכים בעיתיים" כלשהם – אנא ידעו אותנו בהקדם, על מנת שנוכל להיערך לכך.

ומה עם שבתות וחגים?

כמו שנכתב בסעיף הקודם - אף אחד לא יכריח אתכם להישאר לשבת, אבל האינטנסיביות של התכנית מקשה על נסיעות הביתה. בכל מקרה השבתות בקטיף הן זמן טוב לנוח לאחר שבוע עבודה ארוך ומייגע, וכמובן הזדמנות לארוחות קבוצתיות משותפות, לטיולים באזור, או ללימוד ושיח משותף. אם העבודה תימשך במהלך חגי תשרי נחזור הביתה (המעוניינים יוכלו להישאר), אך נחזור מיד בצאת החג כדי שנוכל לקום בבוקר שלמחרת עם שחר ליום עבודה חדש.

האם יש מגבלה כלשהי לדתיים להשתתף בתכנית?

התכנית מתאימה לדתיים וחילונים כאחד. עם זאת, נאמר כי צוות ״קטיף ישראלי״ לא אחראי לספק את "שירותי הדת" של המשתתפים הדתיים כגון הימצאות של בית כנסת בקרבת מקום, ספר תורה, סוכה כשרה וכו'. עם זאת, בכל אחת מהקבוצות – נוכל להבטיח ארוחות וכלים כשרים, תינתן אפשרות להחליט אם לעבוד ביום צום וכמובן שלא תתקיים שום פעילות חובה הכרוכה בחילול שבת וחג.

מעבר לכך, נורמות החיים בקבוצה בהקשר זה (צורת הלבוש, מידת ההקפדה על כללי הכשרות, שמירת השבת במרחב הציבורי וכו') ייקבעו על פי הרכב הקבוצה וצרכיה, בהתאם לרצון רוב חבריה ותוך התחשבות בצרכים של יחידים בה.

גם כאן יש הבדל בין הקבוצות השונות, הן מבחינת התנאים (אם יש או אין בית כנסת למשל), והן מבחינת ההרכב האנושי של כל קבוצה וקבוצה.

מה גובה דמי ההשתתפות?

על כל משתתף בתכנית "קטיף ישראלי" לשלם דמי השתתפות המיועדים להפעלת התכנית על כל מרכיביה - ההכנות וארגון התוכנית בפועל, תשלום ונסיעות לצוות התוכנית המכין את התוכנית במשך שנה שלמה לפני הקיץ ומלווה את הקטיף לכל אורכו ובניית תכניות המשך לבוגרי התוכנית.

מלבד זה התשלום מהווה ערבות לכך שמי שנרשם לתוכנית אכן ישתתף בה. אנחנו מתחייבים לחקלאים על כמות עובדים מסוימת ואנחנו חייבים לוודא שנעמיד לרשותו את כוח העבודה עליו התחייבנו.  דמי ההשתתפות לא חוזרים אלא באופן חלקי במקרה של ביטול עד חודש לפני תחילת התוכנית או במקרים יוצאי דופן.

אנחנו עושים מאמצים בכל שנה לייעל את העבודה ולהוריד את דמי ההשתתפות ככל הניתן, והסכום עומד על 750 ₪ השנה.

מה הם תנאי הקבלה?

בגדול כל מה שצריך כדי להתקבל לתכנית זה לרצות ולהיות מסוגל לעבוד בעבודה קשה וייחודית למשך תקופה. מאחר שהעבודה הפיזית במטעים ובבתי האריזה היא הבסיס לכל הסיפור - ברור שמי שלא מסוגל לעבוד בעבודה כזאת לא יוכל להשתלב בתכנית. זה המקום להדגיש שוב שגם העבודה בבית האריזה היא לא עבודה קלה, לא פיזית ולא מנטלית, למרות שיש לה יתרונות אחרים.

בניגוד לשמועות - לא צריך להיות יוצאי צבא או אפילו שירות לאומי בשביל להשתתף בקטיף, ואנחנו פתוחים לכל הזרמים והעדות. 

כדי להתקבל יש לערוך ראיון אישי עם רכז הקבוצה.

אז לא הבנתי אתם תכנית לקיץ או עבודה?

גם וגם. ראשית כל חשוב להדגיש - הסטודנטים בתכנית נמצאים ביחסי עובד מעביד עם החקלאי המעסיק - ועליו חלים כל חובות המעסיק - טופס 101, ביטוח וכו'. יחד עם זאת, מתוך הבנה שבענף החקלאות כבר לא ערוכים לגייס ולקלוט עובדים ישראלים, צעירים, ועל פי רוב לא מנוסים, ומתוך הבנה שיש לתכנית הרבה מה לתרום בהשלמת החוויה, הן בהיבט של ניהול העבודה ותיווך בין החקלאי לסטודנטים, והן בהיבט החברתי והתוכני, ״קטיף ישראלי: מתנהלת כתכנית, עם רכזים, דמי השתתפות ומערך גיוס.

כפועל יוצא מכך, מי שמפוטר מעבודתו אצל החקלאי המעסיק, או שאינו יכול להמשיך לעבוד כתוצאה מבעיה בריאותית כלשהי - לא יוכל לצערנו להישאר בתכנית.

מתי נפתחת ההרשמה?

ההרשמה באתר פתוחה כבר מתחילת שנת הלימודים האקדמית, ואתם מוזמנים למלא פרטים והמערכת תזכור אתכם. אנחנו מתחילים לגייס, לתת מענה ולראיין בצורה מסודרת בסביבות חודש מאי.

מתי ההרשמה נסגרת?

כשהקבוצות מתמלאות. לכל קבוצה יש גודל מוגדר מראש על פי הצורך של החקלאי או על פי המגבלות הלוגיסטיות, וברגע שקבוצה מתמלאת אין אפשרות להצטרף. חוץ מזה אנחנו מנסים ליצור קבוצות מאוזנות כמה שיותר ויכול להיות מצב שבו אנחנו סוגרים קבוצה לבנים/בנות/דתיים/חילוניים כדי להצליח לשמור על האיזונים האלה.

האם אני יכול לבחור לאיזה קבוצה להירשם?

אנחנו משתדלים לחלק את הקבוצות לפי מוסדות לימוד (למשל קבוצה באר שבעית בעין זיוון, קבוצה ירושלמית בעין חצבה וכו'). אם מישהו רוצה במיוחד להגיע לקבוצה ספציפית אנחנו נשתדל לאפשר את זה, כל עוד יש מקום. בהרשמה לאתר אתם מתמיינים אוטומטית לפי מוסד הלימודים והרכז הרלוונטי ייצור איתכם קשר. אם אתם נעולים מראש על קבוצה אחרת – אתם יכולים פשוט להגיד לו את זה והוא יפנה אתכם הלאה.

אז מתי מתחילים?

גם הנתון הזה משתנה מקבוצה לקבוצה אבל רוב הקבוצות מתחילות באמצע-סוף אוגוסט ומסתיימות בתחילת-אמצע אוקטובר (למעט מספר קבוצות שפעילות בין יולי-ספטמבר ו\או אוקטובר - נובמבר). התאריכים המדויקים בפירוט בעמוד הפייסבוק שלנו.

bottom of page